Blogg

Valet av firma för känsliga tjänster – inget som bör förhastas

11 aug 2017

När det kommer till vissa tjänster är det viktigare än andra. Om du till exempel anlitar en firma för relining, som inte visar sig vara särskilt bra, kan det bli omständligt och kostsamt att återställa skadan som skett. Om du däremot råkat anlita en mindre seriös aktör för hemstädning, bör det nödvändigtvis inte vara någon större skada skedd.

När man ska anlita en aktör för dylika jobb handlar det inte sällan om stora pengar samt att firmans personal ska arbeta i ditt hem. Det är således viktigt att ett ömsesidigt förtroende finns. Det finns ett antal saker man kan göra för att minimera riskerna för att råka ut för en oseriös aktör.

Offertförmedlare

Ett snabbt sätt att få ett grundligt utbud av offerter och firmor att välja mellan är att låta en offertförmedlare föra dig och firmorna samman. Det här innebär att du skickar in din beskrivning, till exempel att du önskar relining, varpå förmedlaren skickar den vidare till firmor i närområdet.

Det här är ingen garanti för att firman kommer göra ett bra jobb. Däremot ställer många offertförmedlare vissa krav på firmorna för att de ska ingå i ett samarbete. På så vis har offertförmedlaren redan sållat ut de mest oseriösa aktörerna.

Ta referenser

Att ta referenser är alltid en god idé. När det gäller mer känsliga saker, så som en relining eller något annat som kräver god erfarenhet och noggrannhet, är det nästan ett måste. Att blint förlita sig på att den firma man hittar kan göra ett bra jobb är inte att rekommendera. Gör man så ökar man risken att råka inleda ett samarbete med en firma som inte blir särskilt bra.

Det finns flera sätt att kolla upp referenserna hos ett företag. Till exempel kan du ringa firman och be om att få tidigare kunder som referenser. Det bästa är om firman har utfört samma jobb där som du vill ha utfört. Om det till exempel är relining som ska utföras i ditt hem, kan det vara en idé att fråga efter en referens som firman gjort just relining hos.

Det går såklart även att kolla upp recensioner och omdömen online. Dessa går inte alltid att lita helt och hållet på, men kan åtminstone ge en fingervisning av hur firman arbetar med sina kunder på det stora hela. Om det är bara är en eller två anonyma recensioner är dock underlaget alldeles för tunt för att säkert dra någon slutsats av det.

Undvik stopp i avloppet

17 apr 2017

Avloppet är något som man bör vara försiktig med. Framför allt bör man vara vaksam på vad man faktiskt slänger där. Trots att det är till för att hantera toalettbesök, och till viss del papper, är det många svenskar som låter lite allt möjligt spolas ner. Till exempel har Stockholm Vatten rapporterat om att människor slänger i allt från cigaretter och bindor till skräp och mat. Även om det är Stockholm Vatten som hävdat detta, gäller det givetvis inte bara i Stockholm, utan sannolikt över hela landet.

Stopp i avloppet är alltså något man vill undvika. Som Stockholm Vatten påpekar är en bra början att endast låta kiss, bajs och toapapper ner i toaletten. Utöver det finns det ett antal åtgärder man kan vidta för att undvika ett stopp i avloppet (eller lindra det). Följande tips gäller inte bara för toaletten – utan även för köket och golvbrunnen i badrummet. Använd dessa och du slipper förhoppningsvis göra en rörinspektion eller andra kostsamma ingrepp framöver.

Ha en extra slasksil

När du arbetar i köket är det lätt hänt att lite för stora saker åker ner i avloppet i vasken. Det kan till exempel hända när du rensar fisk, frukt, skalar potatis eller sköljer ur en gryta med ris i. I många vaskar finns redan en sil som täcker avloppet – men ibland är den inte tillräcklig.

Ett bra sätt att skydda avloppet på här är att helt enkelt skaffa en extra slasksil. Skaffa gärna en ganska stor sådan, för att lättare få ner skräpet där i. När du är klar kan du helt enkelt slänga det som fastnade där i soptunnan.

Tvätta ur vasken

Fettavlagringar kan sätta sig i avloppsröret under vasken. Till exempel kan det hända om man hällt ner oljor och just fett i vasken. Istället för att hälla ur fettet i vasken, kan du helt enkelt torka upp fettet med hushållspapper och sedan slänga det i soptunnan.

Om du ändå har hällt ner fett i vasken under en längre tid, kan du behöva göra dig av med det. Ett enkelt sätt att göra detta på är att skölja med så varmt vatten kranen tillåter. Låt det gärna stå och rinna en stund! Om inte detta görs, kan fettlagret komma att växa, och så småningom orsaka stopp i röret. Om det här är anledningen till stoppet behöver du dock knappast kosta på dig någon rörinspektion, då du redan känner till problemet. Är du osäker på om du trots allt behöver en inspektion av rören hittar du mer information på denna sida.

Sköt om golvbrunnen

Golvbrunnen bör hållas efter regelbundet. Detta kan göras genom att rensa bort hår, tvål och hudavlagringar lite då och då. Om du har duschat efter att ha kommit hem från stranden (med en hel del sand), kan det vara läge att rensa avloppet efteråt. Likaså gäller om du till exempel har rengjort stövlar eller sysslat med annan typ av grovrengöring i duschen.

Här får man väga av lite från gång till gång och dusch till dusch. Lite sand efter stranden kanske inte är något problem för vissa duschar, medan det kan slå hårdare på andra. Givetvis beror det också på hur mycket sand det är. Är det väldigt mycket sand kan det vara läge att skölja av sig med trädgårdsslangen innan man går in i duschen.

Det sistnämnda är troligen det bästa – annars kan en rörinspektion behöva göras för att hitta problemet med avloppet, om det nödvändigtvis inte är sanden. En rörinspektion kan bli lite dyrt, så det är gärna något man besparar plånboken.

Jobba med VVS

11 apr 2017

Att arbeta som montör inom VVS innebär att bland annat att man installerar och utför reparationer av rör. Även annan utrustning som används för värme, ventilation och sanitet kan en VVS-montör arbeta med. Att vara montör inom VVS skiljer sig en hel del från att jobba som industrimontör, även om vissa kan blanda ihop yrkena. En industrimontör jobbar ofta med grövre rör och med mycket svetsning.

Den som vill arbeta inom VVS går en god arbetsmarknad till mötes. I stort sett hela landet (inkl. Stockholm, Göteborg och Malmö) råder mycket liten konkurrens om jobben enligt Arbetsförmedlingen. Undantaget är Lappland där konkurrensen bedöms vara ”liten” istället för ”mycket liten” som i övriga delarna av landet. Arbetsmarknaden för de med kompetens inom VVS ser alltså mycket ljus ut.

Arbetsuppgifter

VVS-montörer jobbar ofta med olika typer av installationer vid om- och nybyggnationer. Utöver det är det vanligt att göra jobb vid underhåll och service av liknande installationer. Att VVS-arbetet utförs riktigt är viktigt för fastigheterna och de som vistas i dem. Till exempel kan en montör inom VVS ansvara för att montera rörledningar och värmesystem som gör att de boende kan duscha, tvätta, diska och få ett bra inomhusklimat i allmänhet.

Utbildning

Den som vill arbeta inom VVS kan få sin utbildning på gymnasiet genom VVS- och fastighetsprogrammet. Gymnasium som erbjuder det här programmet finns utspridda över hela landet. I storstäderna (Stockholm, Göteborg och Malmö) finns det ibland till och med flera skolor att välja mellan.

Efter genomförd utbildning söker man anställning som lärling hos ett företag i branschen. Om anställningen som lärling fungerar bra får man sedan avlägga ett branschprov. Om branschprovet klaras blir man branschcertifierad VVS-montör.

En del yrkesverksamma inom VVS har dock inte gått programmet på gymnasiet. I vissa fall går det att få hela utbildningen genom en lärlingsanställning hos ett företag.

Arbetsmarknaden

Som nämnt i inledningen, ser arbetsmarknaden mycket god ut för de som jobbar med VVS. Över hela landet (inkluderat storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö), råder ”mycket liten konkurrens” om jobben enligt Arbetsförmedlingen. I de nordligaste delarna av Sverige råder dock istället en ”liten konkurrens” om jobben inom VVS. På pappret har man alltså lättare att få jobb i Malmö än i norra delarna av landet.

Att det råder så liten konkurrens om jobben har mycket med den starka byggkonjunkturen att göra. Idag finns ungefär 19 000 anställda VVS-montörer i hela landet – men marknaden ropar efter fler. Är man färdigutbildad VVS-montör med yrkesbevis har man alltså mycket goda utsikter vad gäller anställning. Arbetsgivare runt om i landet upplever att det inte finns tillräckligt många montörer som kan ta de lediga jobb som erbjuds.

Här hittar du inspiration till nytt badrum

20 feb 2017

Börjar den gamla och slitna badrumsmattan fråduschrumn 70-talet ha gjort sitt? Dags att ge badrummet en behövlig renovering? Börja då med att ta inspiration från flera olika håll och låt det sakta men säkert växa fram hur ditt nya badrum ska se ut. Det finns nämligen betydligt fler möjligheter än vad många tror från början.  Detta oavsett om du bor i Helsingborg i söder eller Kiruna i norr. 

Enhetlig stil

Oavsett vilken stil man väljer så bör man hålla den enhetlig. Är det orientalist, afrikanskt eller modernistiskt bör detta gå som en röd tråd genom hela badrummet. Allt från kakel och duschkabin till krokar och övrig inredning. De som tänkt ha en specifik stil kan hitta inspiration från inredningsbutiker som inte alltid främst är inriktade mot just badrum. Risken är nämligen att man enbart fokuserar på badrumsrenoveringen och glömmer att inredningen är viktig del som skapar helheten.

Mässor & större varuhus

Från företag som säljer kakel och klinkers går det alltid att få kataloger med bilder på en mängd olika badrum. Dessa kan även ofta hittas hos företagen som erbjuder badrumsrenoveringar. Att titta i kataloger kan ge inspiration – men det är ändå inte ”på riktigt”.

Att åka på mässor skapar däremot en tydligare bild av hur badrummen kan skapas. Badrum, i olika dess former, presenteras utifrån vad som är populärt och ofta är det nya innovationer och idéer som lyfts fram på dessa mässor. Kanske är det dags att installera ett badrumsskåp med trådlösa högtalare eller ha en massagedusch istället för en vanlig dusch?

Även de större varuhusen brukar kunna erbjuda mindre utställningar där de skapat badrum utifrån olika stilar och innovativa funktioner.

Glöm inte gratis offerter

Generellt kommer företag som genomför badrumsrenoveringar i exempelvis Helsingborg ut gratis och ger offert på arbetet. När de kommer ut ser de tydligt hur mycket jobb som krävs och får höra hur kunden har tänkt sig arbetet. Många väljer att boka in företagen när de vet exakt hur de vill ha det. Men ett tips är att bjuda in dem i ett betydligt tidigare skede. Det är trots allt hantverkare som genomfört en mängd badrumsrenoveringar och sett alla möjliga lösningar. Fråga vad de skulle rekommendera och få idéer från de som verkligen kan sin sak.

Hemnet

Ett tips är att se hur andra har tänkt när de genomfört en badrumsrenovering. Hälsa på hos andra personer – digitalt. Badrummet är ett av de rum som ofta lyfts fram lite extra när en bostad är till försäljning via Hemnet. Detta åtminstone om de är nyrenoverade vilket gör att värdet ökar rejält.

Fördelen med Hemnet är att man verkligen får se badrum som faktiskt finns på riktigt. Detta till skillnad mot utställningar på mässor, på varuhus och arrangerade bilder i inredningsmagasin.

Hur du hittar rätt rörmokare i Stockholm

10 jan 2017

Överlag så har det blivit svårare att hitta hantverkare av god kvalitet. Till stor del så beror detta på att det finns så pass många olika företag och att ökningen skett sedan rot-avdraget såg dagens ljus. Rot-avdraget är definitivt till största del positivt – fördelarna är betydligt fler än nackdelarna; men en av nackdelarna som kommit ä tyvärr lite för stor för att man ska kunna rycka på axlarna åt det.

Det handlar nämligen om fuskjobb och där en kund anlitar exempelvis en rörmokare för att dra vatten och avlopp till sin bostad; bara för att efter ett tag upptäcka att fukt- eller vattenskador uppkommit som en följd av dennes jobb. Tyvärr är detta inte alls ovanligt och rörmokare kan här bytas ut mot exempelvis snickare, mot målare, mot takläggare eller mot elektriker; samtliga branscher där rot-avdraget gäller har fått sin beskörda del av kakan.

Här ska man tillägga att ungefär 8 av 10 fortfarande är hederliga yrkesmän som ger valuta för pengarna – men att det finns två stycken kvar; det anser vi vara illa nog och tillräckligt många för att utfärda en varning. Vi tänkte här visa några knep för hur du kan agera för att hitta rätt, för att få en yrkesman som sköter sina åtaganden och som gör ett jobb enligt konstens alla regler. För enkelhetens skull så håller vi oss till rörmokare och vi säger att du bor i Stockholm då det finns störst urval just där (och således störst risk att anlita fel person/företag).  Följer du dessa punkter så skaffar du dig ett avsevärt mycket bättre utgångsläge och minimerar risken att råka ut för ett fuskjobb.

  • Certifikat och behörighet: naturligtvis, men det är något som du som kund måste dubbelkolla. Du kan inte ta för givet att din rörmokare de facto får göra det du anlitat honom för.
  • Kunder: Har denne rörmokare byggt upp en kundstock genom åren och finns det möjlighet för dig att kontakta några av dessa? Helst ska detta ske genom att du ringer, men i nödfall kan även mail fungera.
  • Priset: ett lågt pris ska du dra öronen åt dig inför. Det handlar nämligen ofta om lockpriser. En oseriös firma lägger sig bra mycket lägre än vad konkurrenterna gör och lockar därigenom kunder. Vi skulle ställa oss skeptiska till en sådan rörmokare i Stockholm – men ska du anlita en sådan: se till att vara noggrann med att kolla referenserna innan.
  • Intrycket: det totala intrycket är naturligtvis viktigt. Hur känner du egentligen; får du förtroende för företaget/personen du träffar – ger han ett seriöst och bra intryck? Lita på din magkänsla och se till att träffa fler än ett företag. Naturligtvis: gäller det ett enklare jobb – ett stopp i avloppet – så kan du anlita vilken rörmokare som helst; våra tips gäller större projekt som exempelvis vid en badrumsrenovering.

Badrumsrenovering på egen hand – är det värt det?

10 dec 2016

Fler och fler svenskar väljer att renovera i sina hem. Detta som en följd av många har fått det lite bättre ställt och att det dessutom har blivit lite av en trend. Ser man på tv eller tittar i tidningshyllan i den lokala affären så finns det extremt många program/tidningar som rör områden som inredning och renovering. Det ligger, helt enkelt, i tiden och då dessutom rot-avdraget finns tillgängligt och står redo att använda så finns där ytterligare ett starkt argument till varför man ska kosta på sig att göra om lite hemma.

Primärt så handlar det om två stycken rum där mest fokus läggs; två rum där man vistas dagligen och som man gärna ser en lite lyxigare utformning- och inredning i. Vi talar här om badrummet och köket. Tyvärr så är inte beröringspunkterna dem emellan slut där. Nej, både en köks- och en badrumsrenovering är dels ganska dyra och dels så handlar det om projekt som för med sig lite större risker. Här menar vi att båda dessa – vid felhantering – kan innebära exempelvis vatten-, fukt och mögelskador och att det kostar en ansenlig summa att korrigera dessa; även om de skulle upptäckas i tid. Generellt så är vårt råd vid en badrumsrenovering (vi väljer att fokusera på en sådan här) att man tar hjälp och att man använder sig av det rot-avdrag vi nämnde ovan.

Du kan – som förklaring till hur detta fungerar – dra av 30% av arbetskostnaden för din badrumsrenovering; detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Generöst och synnerligen välkommet. Och: väldigt enkelt att använda. Allt du behöver göra är att A) logga in på Skatteverkets hemsida för att se att du är berättigad B) säga till den hantverkare du anlitar att du vill använda rot-avdraget och C) få beloppet draget redan på fakturan. Du slipper således allt krångel med pappersarbete och dylikt jobb.

Vi vill dock – tyvärr – även tillägga att du inte kan luta dig tillbaka och känna dig helt trygg med att din badrumsrenovering kommer att ske på ett säkert sätt. Nej, det finns lite för många oseriösa hantverkare i omlopp för att denna trygghet ska kunna kännas. Och: det är till syvende och sist du som avgör vilken du anlitar.

Så hittar du rätt företag för din badrumsrenovering

Innan vi ger några tips kring detta så ska vi även säga att just en badrumsrenovering med fördel utförs av en och samma firma. Det vill säga –tar du hjälp, så ska du anlita ett företag enligt modellen totalentreprenad snarare än att anlita exempelvis en plattsättare, en elektriker och en rörmokare. Detta för att du dels får bättre kontroll och dels också att jobbet blir effektivare utfört (av, enligt oss, förklarliga skäl; alla vet var i projektet de befinner sig och kan anpassa sitt eget arbete utifrån hur de andra ligger till tidsmässigt).

Det vi tänkte göra är att ge några tips kring hur du hittar rätt hantverkare och hur du i och med detta slipper känna oro kring vad för otrevligheter din badrumsrenovering kan föra med sig.

Kontakta fler företag. Ta in offerter från så många företag du kan. Välj bort den billigaste och välj även bort den dyraste (den förra håller förmodligen väldigt låg kvalitet, den senare har ett pris som inte alls påvisar någon höjning av kvaliteten).

Se över referenser: ring tidigare kunder och hör hur de upplevt jobbet. Det här får gärna gå lite längre tillbaka i tiden också.

• Kolla betyg och annat på internet. Sök på företagets namn och se om det finns något skrivet om det där. Står det exempelvis - Andersson AB – en bluff – ja, då kanske denna firma inte ska anlitas för din badrumsrenovering.

Hur länge har företaget funnits? Ju längre desto bättre. Se även till att alla anställda har certifikat och behörighet för det som de ska göra.

Dokumentera arbetet. Se till att antingen du eller företaget dokumenterar momenten som sker i din badrumsrenovering. Skulle någonting gå snett då är det bra att ha exempelvis bilder att visa upp för ditt försäkringsbolag.

Här kan du läsa mer om en badrumsrenoverare som har den rätta kompetensen.