Åtgärder vid stopp i avloppet

Alla drabbas någon gång av någon form av stopp i avloppet. Det är inte konstigt för avloppssystemen i våra fastigheter utsetts hela tiden för hårt tryck på grund av mycket användning. Det gör att det fastnar smuts och fett och blir till avlagringar med åren. På gamla rör kan det bli problem med rören i skarvar och även med rost.

Man kan då utföra en service på avloppssystemet och eventuellt byta ut skadade och bristfälliga delar mot nya och fräscha. 

Hur märker man av ett dåligt avlopp?

Det mest uppebara är såklart att vattnet inte rinner ner i avloppet som det brukar. Ibland uppstår det dålig lukt men det kan också synas på bubblor. Beroende på vart stoppet är finns det olika anldningar.

I köket är det oftast matrester, fett och smuts som sätter stopp. I badrummet beror det oftast på ansamlingar av hår och smuts som fastnar i avloppet. Prova med någon propplösare för att se om du kan lösa det på egen hand. 

När inget hjälper

När man har provat allt man kan göra själv behöver man anlita professionell hjälp av en rörmokare. Man behöver göra en avloppsrensning med en kraftig utrustning som finns hos företag som sysslar med avloppsrensning. Då för man ner en lång, upp till 100 meter lång, slang som genom oerhört högt tryck sprutas ner i rören. Det används helt vanligt hett vatten som effektivt rensar avloppsrören och tar bort smuts och fett. Även nedspolande främmande föremål försvinner snabbt och effektivt. Eftersom det nuförtiden endast använder sig av vanlgit vatten är det en miljövänligt och smidig metod. 

Med åren fastnar ett stor mängd smuts och fett i rören vilket gör att det skapar hårda avlagringar som gör att det lättare fastnar toalettpapper och smuts som kan orsaka stopp eller dålig avrinning. Även dessa försvinner genom en avloppsrensning. Men på gamla och dåligt servade avloppssystem kan det bli aktuellt med service eller till oxh med ett stambyte.

Husmorstips

Som med allt annat finns det mycket tips och trix man kan prova för att lösa lokala stopp i avloppet. Det vanligaste och lättaste sättet är att prova att hälla kokhett vatten med mycket salt i för att försöka lösa propparna i avloppet. Spola sedan rikligt med vatten för att spola bort stoppet. I toaletten kan man provade det klassiska tricket med sugpropp.

Har du problem med större stopp i avloppet i Stockholm? Här kan du läsa mer om hur det går till och boka en avloppsrensning: https://www.avloppsrensningstockholm.se.

11 Sep 2019