Bästa sättet att rengöra ett vattenlås

Vanligaste stoppet i ett hus? Vi skulle säga att det handlar om det i handfatet och detta av naturliga skäl. Det är där vi tvättar oss – smuts och tvålrester åker ner i avloppet – det är där vi borstar tänderna – spott och tandkräm – och det är där männen rakar sig och där vi generellt sätt kammar oss – något som gör att hår åker ner. Det mesta av detta försvinner; men några saker stannar alltid och drar till sig mer, mer och åter mer för varje användning – något som slutligen leder till stoppet i fråga.

Att handfatet är vanligt drabbat av stopp kommer dock med en bra överraskning: det är väldigt lätt att rengöra och bli av med stoppet i fråga. Det som krävs är att man tar bort vattenlåset och rengör det från grunden. Vattenlåset är nämligen den primära samlingsplatsen för all smuts och allt som åker ner i handfatet och därför så måste man med jämna mellanrum se till att hålla detta rent.

Vill man inte göra det så ofta – något som är förståeligt då jobbet är ganska äckligt och där lukten kan vara rent fruktansvärd – så är en bra investering en så kallad hårfälla. En sådan finns att köpa lite varstans – i vvs-butiker, bygghandlar och exempelvis på Clas Ohlsson – och kostar mellan 50-200 kronor. Eftersom det till största del är hår som fastnar i ett vattenlås så är också en hårfälla en bra lösning för att slippa rengöra så frekvent.

Med detta sagt – följ det här schemat för ett rent och fräscht vattenlås; utan risk för något stopp.

vattenlås

Så här rengör du vattenlåset

  • Rensa ur kommoden – om du har en sådan; många badrum har synliga rör – från föremål du har stående där.
  • Vattenlåset i fråga är den klump du ser i botten på röret.
  • Skruva loss denna och var beredd på att det kommer att rinna vatten. Använd därför en hink, gärna en med en plastpåse i så blir det lättare att slänga efteråt.
  • Ta papper och torka rent.
  • Är det mycket fett och smuts så ka du med fördel använda dig av vanlig diskmedel och rengöra ordentligt tills allt är borta. En måttstock: ditt vattenlås ska vara lika vitt på insidan som det är på utsidan.
  • Ta en kniv, en skruvmejsel eller en virknål och rengör så gott det går på insidan av rören där vattenlåset suttit. Varning för lukt och varning för en massa gegg!
  • Skruva tillbaka på samma sätt. Tar det stopp eller känns trögt? Använd flytande tvål så brukar det glida på lite lättare.
  • Spola vatten i kranen. Håll gärna ett torrt papper mot vattenlåset/rören så ser du om det läcker.
  • Ställ tillbaka dina föremål i kommoden.

Klart