Blogg

Stambyte Stockholm behöver inte vara så svårt

12 nov 2021

Att bara nämna stambyte i Stockholm får de flesta hyresvärdar och hyresgäster att blekna. Det behöver inte vara så dramatiskt med nya tekniker där ingen behöver flytta ut ur sin lägenhet.

Avlopp och vatten måste fungera i en fastighet, annars blir det problem. Väntar man tills problemen kommer så kan det bli väldigt dyrt och obehagligt för de boende. En förutseende fastighetsägare som inte backar för obehaget upptäcker att det inte är så farligt.

När stambyte behöver göras kan man inte använda vatten och avlopp på ett par dagar, men man kan fortfarande bo i sin lägenhet. Om man informerar rätt så förstår ju alla hyresgäster varför det måste göras.

Stambyte görs för att det inte ska bli problem

Alla hyresgäster vet ju att det måste göras och är egentligen tacksamma för att hyresvärden tänker på det innan det blir stopp eller andra problem. Men man fasar för den tid det tar.

Med moderna metoder behöver det inte ta så lång tid. Man tar fastigheten bit för bit, men de boende måste kanske hitta ett annat ställe att duscha på de dagarna. Då ställer man fram baracker som löser problemet, men det viktiga är att folk kan bo kvar. Det blir bara lite som att tälta.

En fastighet som fått stambyte gjort stiger i värde och de som bor där vet att allt kommer att fungera många år framöver. Lämnar man jobbet åt en erfaren och seriös entreprenör behöver man inte oroa sig. Jobbet blir tryggt och bra utfört. Läs mer om stambyte på denna webbsida: https://www.stambytenstockholm.nu/

Funderar du på badrumsrenovering i Järfälla?

2 maj 2020

Har du lust att renovera badrummet och googlar “badrumsrenovering Järfälla”? Vilka trender är heta när det kommer till badrumsrenovering? Här hittar du inspiration.

När det är dags att ta itu med badrumsrenoveringen vill man ha så bra hjälp som möjligt. Det går snabbt att söka fram “badrumsrenovering Järfälla” och hitta sin perfekta lokala firma. De hjälper dig såklart från idé till slutresultat. Men innan man drar igång så kan det vara bra att fundera på vad man vill ha för badrum. Då är det bra att tänka lite kring behov, men det handlar också om vilken stil man vill ha och såklart budget. Idag finns det många alternativ på marknaden och du kan forma badrummet till en vacker oas med natursten eller en minimalistisk dröm med blankt kakel och stram inredning.

Gör så det lilla badrummet upplevs större

Det är långt ifrån alla som har den storlek på badrummet man drömmer om. Det kan upplevas litet och murrigt. Men det finns tips på hur man gör så badrummet upplevs betydligt större. Ljusa färgval är en början. Det behöver nödvändigtvis inte innebära bara ett vitt helkaklat badrum, utan det finns fler alternativ. När du ska göra din badrumsrenovering välj exempelvis mosaik med speglar på en vägg som bryter av det vita. Det reflekterar ljuset vilket gör att rummet upplevs större. Se också till att badrumsspegeln är så stor som möjligt då det också gör att rummet upplevs större. Har du högt i tak kan du också välja en mindre kristallkrona som ger en extra lyxig känsla. Har du möjlighet, välj då också en vägghängd toalettstol som tar mindre plats än en golvmonterad och som en bonus blir det mer lättstädat.

En oas i vardagen

Vill du skapa den perfekta oasen där du kan drömma dig bort i ett vackert badkar med växter omkring dig? Har du ett större badrum finns det stora möjligheter att skapa en drömsk oas. Då ska du välja ljusa material, blanda gärna in natursten och guldiga färger. Idag finns det vackra fristående handfat i exempelvis marmor eller annan sten. Satsa också på ett badkar som ger lite extra känsla, det går att hitta runda badkar som du kan bygga in. Välja ut några vackra ljushållare så du kan tända levande ljus och blanda gärna in några växter. När det kommer till badrumsmöbler, välj då vackra träslag som ger en perfekt inramning. Det finns oändligt med möjligheter och ett proffs kan hjälpa dig att rita upp det perfekta badrummet. Vi rekommenderar denna firman: https://www.badrumsrenoveringjärfälla.nu

Hjälp med din ventilation i Göteborg

29 feb 2020

De flesta av oss vet inget om hur smutsigt vi har det hemma eftersom det inte syns. Visste vi skulle vi skrika. Dags att sluta stoppa huvudet i sanden och rensa din ventilation i Göteborg.

Ett smutsigt ventilationssystem är ett ineffektivt system. En orensad ventilation gör inte det jobb det är tänkt att göra och det den ändå gör kostar mycket mer i energi och pengar. Smutsiga igenkorkade ventilationssystem är dyra och ohygieniska och detta är ändå luften som vi andas i våra hem. Våra ventilationssystem består av ett antal olika delar och för att luftväxlingen i våra bostäder ska fungera på bästa sätt behövs en genomgång och rengöring med jämna mellanrum. Ett bra intervall kan vara att göra en grundlig rengöring vartannat år. Spisfläkten kan du rengöra själv och det bör du göra betydligt oftare än så - åtminstone en gång i halvåret.

Vad bör ingå vid rengöring av din ventilation?

Vanligen börjar den firma du anlitat med att rengöra och rensa spisfläkt och imkanal. Spisfläkten har du säkert själv rengjort då och då men firman utför en mer grundlig rengöring eftersom de har den kompetens och de redskap som krävs. Även slangbyte kan behöva göras. Därefter tar man itu med att rensa ventilationspanna och ventilation. Där samlas rejäla mängder smuts och partiklar som hindrar att ventilationen kan ta hand om tillräckligt mycket luft. Don behöver rengöras och antagligen måste även packningen bytas. Att stora mängder partiklar fastnar i ventilationen är också anledningen till att den kostar betydligt mer att driva. Eftersom den blir ineffektiv krävs det mer energi och det blir därmed också dyrare för hushållet. Luften blir bättre och risken för mögelangrepp, huvudvärk och allergier minskar betydligt. En rengjord ventilation hjälper också till med att öka livslängden på pannan!

Bra ventilation till ett vettigt pris

När din ventilationsfirma gjort sitt jobb kommer du att få ett utskrivet protokoll. Där kan du läsa vilka åtgärder man utfört och protokollet sparar du bland övriga dokument rörande ditt hem. Det är en kvalitetssäkring som utförts och det kan vara bra att kunna visa upp om du någon gång skulle sälja din bostad. En seriös ventilationsfirma kan alltid hjälpa dig med råd och de kan göra en besiktning och sedan ge dig en offert. En kompetent firma kan också erbjuda standardiserade paket med åtgärder. Skaffa hjälp med din ventilation i Göteborg, det förlänger livslängden på pannan, fastigheten och kanske tom dig själv! 

Badrumsrenovering i Åtvidaberg steg för steg

31 jan 2020

Många önskar sig ett nytt och fräscht badrum, men det kräver planering och kunskap. Här får du tips på vad du kan tänka på när du ska genomföra badrumsrenovering i Åtvidaberg.

Oavsett om du väljer att sköta jobbet själv eller anlitar någon för badrumsrenovering i Åtvidaberg finns det några huvudsakliga steg. Till att börja med ska all befintlig inredning, såväl lös som fast, demonteras. Detta inkluderar allt från toalett och handfat till väggskåp och element. Nästa steg är att riva ytskiktet på väggar och golv. Därefter behöver allt byggavfall och byggdamm rensas bort. Om det skulle behövas dras vattenledningsrör och fackmannamässigt förarbete görs. Till exempel spacklas och slipas alla ytor jämna och raka.

Nu är det dags för det roliga, återuppbyggnaden! Men tänkt på att fixa en bra isolering för att undvika oönskad fukt. Därefter sätts kakel- och klinker som fogas ordentligt. Eventuell gammal inredning som ska sparas sätts tillbaka och badrummet städas från byggrester och damm. Sist men inte minst är det dags för den efterföljande slutbesiktningen.

Innan du renoverar ditt badrum

En lyckad badrumsrenovering kräver stor kunskap, erfarenhet och en nypa tålamod. Badrumsrenovering i Åtvidaberg är inget undantag. Därför kan det vara klokt att överlåta arbetet till proffsen. I valet av hantverkare ska man leta efter en som är certifierad och har behörighet för de arbeten som ska utföras.

Trots att man tar hjälp med badrumsrenoveringen finns det en del att tänka över. Börja med att mäta badrummet och göra en ordentlig skiss så att ni kan få överblick över arbetet. Sätt gärna en budget. Olika material och olika typer av inredning resulterar såklart i olika slutkostnader för badrumsrenoveringen. Några av de material som kan användas i renoveringen är plastmatta, klinkers och kakel. Andra beslut som ska tas handlar till exempel om golvvärme, belysning och golvbrunn.

Inspiration för badrumsrenovering

Men hur ska man egentligen välja hur man vill att badrummet ska se ut när det finns så många val att göra? Ett bra tips är att ta en titt i olika inredningstidningar och kika runt på nätet för att hitta inspiration, kanske till och med skapa en moodboard. Då kan man få ett humm om i vilken riktning man vill gå. Liksom med all annan inredning finns massvis med olika badrumsstilar. Minimalistiskt, rustikt, retro, klassiskt, modern, romantiskt, lyxigt eller färgglatt. Ja, endast fantasin sätter gränsen. Varför inte våga blanda olika stilar när du ska renovera badrum i Åtvidaberg?

När du behöver mer än en rörmokare i Västerås

24 dec 2019

Har man dåliga rör, kan det vara läge att ta sig en grundlig titt på dem; vad är det som gör att det ofta blir stopp i rören? Smakar vattnet inte bra längre? Det kan bero på att rören är gamla. Då kan det vara läge för att ringa en rörmokare, som kommer och går ner med en minikamera och tar sig en grundlig titt på rören. När man sedan ser vad det är som åstadkommer stoppen i rören, eller varför vattnet inte smakar som det brukar, bör man sedan ta ställning till hur man ska åtgärda det hela.

Här finns några alternativ som man kan behöva göra, beroende på hur det står till med rören. Antingen kan man göra en vanlig spolning av rören med hett vatten, så att det som åstadkommer stopp i rören kommer loss. Eller så vill man se till så att rören håller för många år till och gör en relining. Det innebär att man blåser in plast i rören och härdar sedan plasten så den lägger sig som en hinna inuti rören. Eller så inser man att stammarna är slut och att man behöver byta ut dem. Och då måste man riva upp i stort sett hela badrummet och köket, där stammarna går.

Göra en badrumsrenovering

Är det så att stammarna behöver bytas ut måste man riva upp hela golvet och väggarna där stammarna går. Då behöver man byta ut allt som finns i väggar och golv för att komma åt rören och byta ut dem. Har man tur, så har stammarna inte sprungit läck utan är intakta. Skulle de ha gått sönder, måste man installera fläktar och riva ut hela det område som har blivit drabbat av fukten. Sedan får man helt enkelt vänta på att allting har torkat ut, bygga med nytt och fräsht material. Det kan ta månader innan man kan göra hela badrumsrenoveringen klar. Har man inte drabbats av någon fuktskada, är det bara att gå vidare med badrumsrenoveringen.

Så går det till

När man ska göra en badrumsrenovering, river man oftast ut allt. Men hur mycket och vad, bör man komma överens med hantverkaren. Men oftast börjar man med att riva ut allt. Man avlägsnar all inredning, för att sedan påbörja en installering av nytt kakel, klinker och inredning. Man börjar ju med väggar och sedan golvet. När det är klart monterar man duschstället, badkar, handfat och toalett. Läs mer om badrumsrenovering i Västerås här.

Tre sätt att förbättra stammarna

14 dec 2019

Många får stopp i avlopp helt i onödan. Särskilt i toaletten tenderar vi att slänga många konstiga saker. Det är som om vi tänker att när vi inte ser sakerna längre, så har de "försvunnit", men de försvinner ju inte. De bara försvinner så att vi inte ser sakerna som vi har slängt i avloppet, men inuti rören och i själva reningsverket och ut i våra vattendrag finns sakerna kvar. Därför bör vi inte ens spola ner annat än vatten, sanitet och toapapper.

Det är många rörmokare som har hittat lustiga saker inuti rör. Det är numera vanligt att man går ner med små minikameror som både kan filma och ta bilder som de sänder till en dator och som visar vad som finns inuti rören. Ibland har de sett råttor och rötter inuti rör. Då måste man se till så att man täpper för rören eller flytta träd vars rötter söker sig ner i vatten- och avloppsrör i jakt på vatten. Ibland upptäcker de gigantiska fettklumpar. Inget av detta ska ju finnas inuti rör.

Endast vatten, sanitet och toapapper

I toaletten ska man bara spola ner vatten, sanitet och toapapper. Vissa tror att man kan spola ner bindor. Även om det står så på förpackningen, att det går att spola ner bindorna, ska man inte göra det. Det samma gäller tamponger. De ska inte spolas ner, dem slänger man i soporna. Andra slänger fimpar, snusprillor, klippar sina naglar ner i toaletten och inget av allt detta ska ner i toaletterna.

Inget fett ska ner i vasken

Det samma gäller det som vi slänger ner i vasken. Där ska heller inget annat än vatten slängas ner i rören. Allt som har med hushållssopor att göra, ska slängas i soporna. Alla matrester ska ju slängas eller sorteras som matavfall. Om man behöver få bort fett från kastruller, disk och annat, är det bättre att använda papper för att få bort allt fett, innan man diskar disken.

Skaffa en sugpropp till vasken

Sedan kan man skaffa en sugpropp till vasken och använda den regelbundet. Den gör så att man får fart på det som finns inuti rören. När man väl har fått rörelse på det som finns inuti rören, kan man sedan spola dem helt rena. Innan man har fått sakerna inuti rören i rörelse, bör man inte spola rören med vatten, det är kontraproduktivt. Behöver du mer hjälp mot stopp i avlopp kan du läsa mer här: stoppiavloppstockholm.nu.

När du behöver maskinuthyrning

24 okt 2019

Behöver du få tag i en bra maskinuthyrning? Om man behöver gräva på den egna tomten, lönar det sig att hyra en grävmaskin, eller vill man fixa den egna asfalten kan man behöva en vält. Ska man då för den enda gången köpa en stor maskin, kan det bli svårt att veta vart man ska ställa den när man har använt den och sedan inte behöver den längre. De stora maskinerna är just stora och tar otroligt stor plats. Vanligtvis har man inte den platsen alls.

Skulle man behöva maskinen kan man faktiskt köpa den maskin som man frekvent hyr. Skulle det visa sig att man behöver den oftare än bara någon gång, kan det till sist vara en bättre affär att köpa den. Under den tid som man har hyrt den kanske man har hunnit lära sig hur den fungerar och bekantat sig med hela maskinen.

När kan man behöva en så stor maskin?

Arbetar man med avloppsrör, är rörmokare kan man vid alla stambyten behöva en bra grävmaskin som inte förstör rören, men som får bort allt som ligger i vägen för ett byte av stammarna. Så kan man behöva gräva ordentligt så att man kommer åt på de rätta platserna. På liknande sätt behöver man stora grävmaskiner om man ska dränera kring ett helt hus. Där ska man förutom få bort all jord och sand, och sådant som kan ligga runt ett hus, även gräva så att dräneringsrör och dräneringsskivor kan ligga rätt i vinkel från huset. Så då kan man behöva gräva ganska mycket innan man får plats för sådana dräneringssaker.

Bättre anlita en som kan hantera grävmaskin?

Ska man göra detta själv eller ska man anlita någon som klarar av en grävmaskin? Om man vet med sig själv att man kan hantera en grävmaskin, så varför inte? Det kan ju löna sig att göra arbetet själv om man säkert vet att man inte skadar huset, bilen eller människor när man hanterar grävmaskinen. Det blir ju genast billigare om man kan det. Men om man däremot vet att man inte har någon erfarenhet av att hantera en grävmaskin, ska man inte prova. Det är mycket viktigt att man kan räkna avstånd och vet hur grävmaskinen i sig fungerar innan man ska komma i närheten av huset där men behöver gräva ner rör, med grävmaskinen. När det kommer till stora maskiner ska man inte gissa, riskera säkerheten, egen eller andras, eller prova sig fram.

Stopp i avloppet - så här lätt löser du det

4 okt 2019

Stopp i avloppet - så här lätt löser du det. Ja, det behövs inga dyra produkter, det behövs ingen muskelkraft, det behövs inga kemikalier och det behövs inte heller att du skruva isär en massa rör för att bli av med ett stopp i avloppet. Det enda du behöver är ättika och bikarbonat.

Låt oss först säga att man ska inta viss försiktighet gällande vissa typ av stopp i avloppen. Detta i form av de som är återkommande. Om du tvingas rengöra hela tiden och stoppen hela tiden kommer tillbaka - trots att du dessutom är försiktig med vad som spolas ner - så bör du kontakta en rörmokare för en mer utförlig kontroll.

Återkommande stopp - eller om det exempelvis bubblar och/eller luktar väldigt konstigt - i avloppet kan vara tecken på att det handlar om skador på stammarna. Det kan då vara fördelaktigt att upptäcka sådana fel så snart som möjligt och vidta lämpliga åtgärder innan exempelvis en vattenskada inträffar.

En rörmokare idag kan använda sig av modern teknologi och kontrollera stammarna med hjälp av kamera. I många fall handlar det om att någonting fastnat - en råtta är inte ovanligt - och att man då kan behöva genomföra en stamspolning. I vissa fall så kan stammarna vara så pass gamla att de måste bytas ut eller repareras invändigt via en relining. Oavsett vilket - var uppmärksam på om stopp i avloppen sker mer frekvent än vad som anses vara normalt.

Blanda bikarbonat och vinäger

Vanliga stopp i avlopp kan man lösa hemma och på egen hand. Det som krävs är ingenting annat än bikarbonat och ättika. Har man inte detta så kan kombinationen av vinäger och bakpulver också fungera - men då får man vara beredd på att upprepa proceduren några gånger. Det som sker är följande:

  • Blanda bikarbonat och salt i en kopp.
  • Häll blandningen i avloppet. Ta därefter ättika och häll i. Någon deciliter räcker.
  • Slå på vattenkokaren och låt det koka upp.
  • Häll det heta vattnet i avloppet.
  • Spola med vanligt vatten och om det rinner undan så är det klart. Om inte? Upprepa en gång till.

Tänk på att det kommer att ske en kemiskt reaktion då ättika och bikarbonat blandas. Den är ofarlig, men det skvätter, det kan spotta och fräsa och det kan, rent allmänt, leva om. Då du väl häller i vatten så kan det också innebära viss mistlur från avloppet - ofarligt.

Som sagt, saknar du ättika så byter du ut det mot vinäger och bakpulver kan ersätta bikarbonat (som egentligen är samma sak, skillnaden är att bakpulver är utspätt).

Vi ska inte säga att alla stopp löses upp av denna metod. Ibland så kan det krävas lite mer också. Ett stopp modell värre kan exempelvis lösas upp genom en klassisk vaskrensare. Om så är fallet så ska du göra enligt följande:

  1. Häll upp vatten i diskhon. Finns det ett avrinningshål så ska det tejpas för.
  2. Tryck fast vaskrensaren och börja pumpa upp och ner. Kontrollera hela tiden att gummidelen sitter slätt mot diskhon.
  3. Klart. Ditt stopp är borta.

rengöra avlopp

Så kan du renovera badrum

3 okt 2019

Är det dags att renovera badrum? Då har du ett ganska stort projekt framför dig. Ska du renovera delar, eller hela badrummet? Ibland kan man upptäcka skador på badrummet som man inte har upptäckt på ytan. Av den anledningen kan det faktiskt vara bra att riva upp hela badrummet så att man är på den säkra sidan, när det kommer till status på badrummet i ens bostad. Ser man då vatten- eller fuktskador, kan man åtgärda det genom att ta en avfuktare till badrummet och få ut fukten. Sedan bör man börja från början och bygga badrummet med fräscha och friska byggmaterial. Först på så sätt kan man få bort skador från badrum som kan sprida sig och skada huset.

Lägga nya golv och kakla väggar

Först om man är säker på att man har en frisk konstruktion i badrummet kan man sedan lägga nytt golv med klinker, vinylmatta eller stenmaterial. Allt det beror på vilka kostnader som man är beredd på att lägga ner i badrumsgolvet. Stenmaterial kan kosta allt från 5.000-10.000 kronor per kvadratmeter. Klinker mellan 2.000-5.000 kronor per kvadratmeter och under 1.000 kronor för vinylmatta. För arbetet bör man anlita ett byggföretag som har behörighet att arbeta med våtrum och har VVS-montörer. Man bör inte renovera badrum på egen hand, om man nu inte råkar vara VVS-montör själv, men ändå behöver man någon som kan kakla badrum och hantera allt som har med våtutrymmen att göra. Det krävs att det är en professionell hantverkare som arbetar med allt som har med våtutrymmet att göra, för att det försäkringsbolag som man har anlitat för sin hemförsäkring ska ersätta en för någon skada som kan komma i badrum.

Välja byggföretag för badrumsrenovering

Om man inte själv är byggarbetare eller byggingenjör, bör man anlita ett byggföretag som kan utföra badrumsrenoveringen åt en. Hur hittar man ett byggföretag som arbetar duktigt och gör så att man blir nöjd? Man kan alltid fråga vänner och bekanta om de känner till någon som är duktig på det. Googla annars "badrumsrenovering Uppsala", om det är i Uppsala som man behöver badrumsrenoveringen. Annars skriver man in den ort där man bor. Sedan bör man läsa på så mycket det går om de byggföretag som Google har förslagit för en. Man kan ta kontakt och be om offert och referenser för badrumsrenoveringar. Sedan är det bra att välja den som verkar vara bäst och har bäst referenser. Lycka till! 

Läs mer om badrumsrenoveringar i Uppsala: https://www.renoverabadrumuppsala.nu.

Åtgärder vid stopp i avloppet

11 sep 2019

Alla drabbas någon gång av någon form av stopp i avloppet. Det är inte konstigt för avloppssystemen i våra fastigheter utsetts hela tiden för hårt tryck på grund av mycket användning. Det gör att det fastnar smuts och fett och blir till avlagringar med åren. På gamla rör kan det bli problem med rören i skarvar och även med rost.

Man kan då utföra en service på avloppssystemet och eventuellt byta ut skadade och bristfälliga delar mot nya och fräscha. 

Hur märker man av ett dåligt avlopp?

Det mest uppebara är såklart att vattnet inte rinner ner i avloppet som det brukar. Ibland uppstår det dålig lukt men det kan också synas på bubblor. Beroende på vart stoppet är finns det olika anldningar.

I köket är det oftast matrester, fett och smuts som sätter stopp. I badrummet beror det oftast på ansamlingar av hår och smuts som fastnar i avloppet. Prova med någon propplösare för att se om du kan lösa det på egen hand. 

När inget hjälper

När man har provat allt man kan göra själv behöver man anlita professionell hjälp av en rörmokare. Man behöver göra en avloppsrensning med en kraftig utrustning som finns hos företag som sysslar med avloppsrensning. Då för man ner en lång, upp till 100 meter lång, slang som genom oerhört högt tryck sprutas ner i rören. Det används helt vanligt hett vatten som effektivt rensar avloppsrören och tar bort smuts och fett. Även nedspolande främmande föremål försvinner snabbt och effektivt. Eftersom det nuförtiden endast använder sig av vanlgit vatten är det en miljövänligt och smidig metod. 

Med åren fastnar ett stor mängd smuts och fett i rören vilket gör att det skapar hårda avlagringar som gör att det lättare fastnar toalettpapper och smuts som kan orsaka stopp eller dålig avrinning. Även dessa försvinner genom en avloppsrensning. Men på gamla och dåligt servade avloppssystem kan det bli aktuellt med service eller till oxh med ett stambyte.

Husmorstips

Som med allt annat finns det mycket tips och trix man kan prova för att lösa lokala stopp i avloppet. Det vanligaste och lättaste sättet är att prova att hälla kokhett vatten med mycket salt i för att försöka lösa propparna i avloppet. Spola sedan rikligt med vatten för att spola bort stoppet. I toaletten kan man provade det klassiska tricket med sugpropp.

Har du problem med större stopp i avloppet i Stockholm? Här kan du läsa mer om hur det går till och boka en avloppsrensning: https://www.avloppsrensningstockholm.se.

När du vill ha avkopplande badrum

3 jul 2019

Vi vill ha hem som verkligen ger oss avkoppling i en urkopplad miljö när vi kommer hem. Så är det om vi ska tro inredarna som inreder våra bostäder och dem som rapporterar om de senaste inredningstrenderna. Färger och mönster i all ära, men nu verkar det som att vi har tröttnat på färger och mönster. I stället önskar vi oss harmoniska färger i vitt, svart, grått och beige igen. Vi har gått tillbaka till det stilrena, strama och till alla de där färgerna som skapar lugn. I badrum ser vi några tydliga trender och nyheter.

Material som skänker harmoni

Vi ser alltmer av badrum som ger harmoni. För att åstadkomma just den harmoni som vi eftersträvar gör vi det genom att välja vilka färger och material att bygga badrum med. Stenmaterial är mycket populärt byggmaterial för inredningen. Den ger ett stilrent och estetiskt tilltalande intryck. Trä har överraskande nog vunnit alltmer mark i badrum, både på väggar, innertak och golv. Med allt bättre ventilering och metoder att hålla borta fukten är det egentligen inte så konstigt, men det gör att harmonin kommer in i badrummen alltmer, då vi gillar trämaterial. Det är vackert, stilrent och ger lugn och ro.

Små badrum men hög estetik

Vi ser samma trend även i små badrum. Även det lilla badrummet, satsar vi en hel del resurser på att skapa med fina material av hög standard. Även det lilla badrummet på några få kvadratmeter inreds med sten, trä eller vackert kakel. Även inredningen i form av toastola, handfat och badkar eller duschställ har genomgående fina material som gör sig fint i badrummet.

Stora fönster

En nyhet i år är att vi tydligen väljer att placera fönster i badrummet, vilket förvånar en del då man tänker sig att man ju helst vill hålla badrummet och det som sker där privat. Men kan man så placerar man gärna fönster, och då stora fönster, i badrummet. Har man bara en insynskyddad fasad, är det ingen tokig idé. I och med att vi tillbringar alltmer tid i badrummet, vi ser ju fåtöljer, bänkar och stolar med bord som placeras i badrummet, vill man ju kunna titta ut genom fönstret när vi nu umgås i badrummet.

Hur blir det i framtiden?

Kanske vi kommer att se att vi använder badrummet alltmer som vilka andra rum som helst? Kanske vi bjuder in våra gäster till badrummet, och pratar och umgås med varandra på ett alltmer otvunget sätt – i badrummet? Vem vet? Känner du för att renovera och göra om ditt badrum – kanske i stil med ett badrum för mer umgänge? Här kan du hitta firma för badrumsrenovering i Stockholm.

När er BRF har avloppsproblem

11 jun 2019

Om ni har en bostadsrättsförening (BRF) som har problem med avloppen, att de hela tiden täpps till, då bör man överväga att göra något med avloppen som innebär ett större ingrepp. I stället för att få återkommande problem och som gör alla bostadsägare frustrerade av att avloppet inte fungerar, så kan man som BRF utföra en mer omfattande förändring och förbättring av avloppet.

1. Slamsugning

Ibland kan slam fastna i rören. Då kan man behöva inrikta sig just på slammet och se till så att det avlägsnas genom att göra en slamsugning som gör att rören blir helt fria från smuts och annat som täpper till dem.

2. Högtrycksspolning

Om det inte är slam som täpper till rören, så kan man spola dem med en högtrycksspolning. Det höga trycket gör att allt som finns i rören spolas bort. Ibland kan det vara det enda som kan få bort det som har täppt till rören.

3. Stamspolning

Om rören har fått återkommande problem kan man spola alla stammarna på en och samma gång. Då kommer det ut en bil med en lång slang. Man börjar högst upp och går sedan ner i de undre våningarna och spolar tills alla stammarna är helt och hållet spolade med hett vatten.

4. Relining

Om rören är igentäppta, men inte gamla alls, kan man förnya rören. Man måste inte riva ut gamla rör och lägga in nya. Istället kan man förnya dem som redan finns i väggar och golv. Istället kan man spruta in ny plast i rören. Sedan blåser man in varm luft i rören. Det gör att plasten lägger sig som en ny hinna innanför rören.

5. Rörinspektion

Innan man gör en relining, eller innan man gör något överhuvudtaget kan man behöva göra en omfattande rörinspektion. Om man gör en sådan, får man reda på vad det är som orsakar stoppet i avloppet. Om man vet det, är det så mycket lättare att fatta rätt beslut om vad man ska göra med rören.

Hitta rörmokare för rörinspektion i Stockholm

Om du behöver få komma i kontakt med en rörmokare som utför en rörinspektion i Stockholm och inte känner till någon rörmokare, så kan du alltid börja med att googla "rörmokare rörinspektion Stockholm" för att få några kontaktuppgifter till en sådan. Sedan när du fått det  av Google, är det bara att ta kontakt och be om offert. Välj sedan den med bäst offert.

Häll inte i bakpulver i avloppet!

9 maj 2019

Har du också läst om allehanda mer eller mindre knäppa tips om hur man ska se till att stoppet i avloppet ska lösas upp? Det finns en hel uppsjö av tidningstips på hur man ska hälla i bakpulver, ättika och liknande som ska lösa upp fett och liknande som kan ha hamnat i avloppet. När det kommer till avlopp, är det lätt att tro att man kan göra lite hur som helst. Vi ser ju bara vårt egna avlopp, och tenderar att inte tänka på att avloppet är något som vi har gemensamt med hela den kommun där vi bor och att det som jag gör, får påverkan för hela rörsystemet.

En gigantisk fettklump i avloppet

Ett bra exempel på det är den fettklump som man hittade i Londons under värld. Nu pratar vi inte om engelsk brottslighet eller liknande, utan om avloppssystemet i London, där man hittade en gigantisk fettklump. Den svar så stor att man inte riktigt visste hur man skulle göra. Skulle den sprängas, eller vad? Till sist beslöt man helt enkelt för att bara ta upp den ur avloppet och visa den för omvärlden. Även i Sverige uppger svenska rörmokare att det ofta är fettklumpar som orsakar stopp i avlopp.

Så bör du göra om du får stopp

Skulle även du råka ut för ett totalstopp i avloppet, bör du absolut inte hälla i bakpulver i avloppet, eller ättika, utan ringa en VVS-montör som kommer hem till dig och avgöra vad det är som orsakar stoppet i avloppet. Det kan vara en fettklump, men det kan även vara råttor i avloppet som orsakar det, eller rötter som har kommit åt rören och tagit sig in. Trädrötterna letar ju efter vatten och kan du hitta fram till avloppet där det flyter mycket vatten. Då hjälper inget bakpulver eller ättika i världen mot något sådant. Istället bör en rörmokare åtgärda stoppet i avloppet.

Vilka ska du anlita i Stockholm?

Om det är så att du bor i Stockholm och det är där som stoppet i avloppet är, kan du googla "avlopp Stockholm" så bör du få några bra förslag på VVS-montörer som kan åtgärda stoppet i avloppet i Stockholm. Sedan är det bara att ta kontakt, fråga om offert och referenser. Alla VVS-montörer arbetar inte på samma sätt. Det kan skilja ganska mycket åt mellan dem som arbetar servicevänligt och dem som kanske inte gör det. Som kund vill man ju helst ha att göra med trevliga VVS-montörer, eller hur? Här kan du läsa mer: https://www.avloppstockholm.se.

Stopp i avlopp inte kul

15 apr 2019

Den som råkar ut för akuta översvämningar eller stopp i sina avlopp vet hur viktigt det är att ha ett telefonnummer till hands. Det är sällan läge att börja leta efter en bra rörmokare just då det händer. Helst ska man ha hittat en sådan rörmokare som kan komma på direkten innan det händer något. Man vill ju att de rörmokare som ska komma hem till en vid akuta ärenden är så pass skickliga att de har lösningen på ens problem.

Vad händer om man inte åtgärdar akuta problem?

Skulle det komma vatten i golvet, under panelen eller så att vattnet tränger genom golvet och genom väggar, ser vattnet till att förstöra byggmaterialet som golvet och väggarna är gjorda av. Om inte vattnet tas bort, genom att till exempel riva ut byggmaterialet, torka ur det och bygga med nytt och fräscht material. skulle det börja ruttna och mögla. Vill det sig riktigt illa kan hela huskonstruktionen börja ruttna. Om huskonstruyktionen börjar ruttna eller mögla, kan huset bli bedömt som obeboeligt. Det finns alltid sådana hus som av kommunerna bedöms som obeboeliga. Det är bara att riva dem. De duger inte till något alls.

Viktigt att få bort all väta

Skulle det då bli så att någon väta, vatten eller något som gör huset fuktigt kommer genom golvet, väggen eller liknande, är det mycket viktigt att riva ut allt sådant. Det duger inte till att användas på något sätt. Det är bara att slänga och sedan bygga med nytt och torrt material. Om man vill kan man ersätta det med byggmaterial som klarar av vätan. Det är till exempel stenmaterial som klarar av vatten mycekt väl, även kakel och klinker klarar av väta i badrum och kök. 

Anlita hantverkare med VVS-kunskap

Om du ska ta hem hantverkare som antinghen ska bygga nytt eller som ska renovera kök och badrum är det kanske lika bra att ta hem hantverkare som både kan renovera och som kan VVS-kunskap Då kan de renovera så att vattnet alltid rinner rätt, eller renovera så att det inte ska bli fler stopp i avlopp.  Dessutom kan det finnas saker som händer med avloppet som inte har med din livsstil att göra alls. Sådant är till exempel om rören börjar bli gamla eller om det finns råttor i avloppsrören, växter som täpper till rör eller liknande. Då är det enbart en rörmokare som kan hjälpa dig i en sådan situation. När du behöver en akut rörmokare i Solna, kan du läsa mer på: https://www.rörmokaresolna.nu.

OVK-åtgärder – utredningstjänster

12 mar 2019

Att få en ovk-godkänd fastighet är kanske inte det lättaste. Ofta krävs det en rad olika åtgärder längs vägen, innan man kan nå dit. I bostäder och olika lokaler kan det till exempel anmärkas på felaktiga ombyggnationer och felaktiga luftflöden. Vissa fastighetsägare behöver endast enklare åtgärder för att få ett ovk-godkännande. Andra kräver däremot komplicerade utredningar i syfte att hitta rätt åtgärder att vidta. 

Går man till en firma som kan OVK erbjuder de ofta ett antal olika tjänster för utredning. Till exempel:

Kartering

Kartering innebär att man kartlägger enstaka eller flertalet ventilationskanaler i en byggnad. Den här informationen krävs för att kunna göra goda felsökningar eller när systemen behöver rengöras.

Det finns flera metoder man kan använda sig av för att kartlägga kanalerna. Vanligt är att man använder sig av rök för att se i vilka pipor olika kanaler mynnar ut i. Det här kan man göra genom att en person i lokalen skapar röken, medan någon annan står på taket och observerar var röken kommer ut.

Syftet med en kartering är att man kan fastställa samband mellan ventiler i lägenheter och pipor i skorstenarna. Det här dokumenteras sedan.

Filmning

Filmning är en effektiv metod vid felsökning inför OVK-åtgärder. Genom att titta in i kanalerna kan man se hur de är byggda eller varför de inte fungerar. Erfarna firmor har avancerad filmutrustning för såväl påskjutsfilmning som för vertikalfilmning. Vanligt är också att man använder sig av en kamera vars huvud kan vridas, för att kunna se runt hörn och vinklar.

Filmerna kan sparas och användas för senare bruk. Vanligare är dock att man använder kameran för att omedelbart förstå samband mellan kanaler samt felaktigheter i dem.

Luftflödesmätning

En förutsättning för balans mellan energieffektivitet och behagligt inomhusklimat är korrekta luftflöden. Under OVK mäts detta, och åtgärder behöver ibland vidtas för att nå en god balans. Vidare kan det användas som en felsökningsmetod. Detta vid diverse problem i kanalerna – och det kan dessutom användas när ett ventilationssystem ska kartläggas.

Energioptimering

Energioptimering är viktigt av flera skäl. Förutom att det skonar miljön, kan det på lång sikt även skona plånboken märkbart. Olika OVK-åtgärder gällande detta kan till exempel vara att optimera aggregatens drifttitder, justera luftflöden för att undvika överventilering. Andra skaer man kan göra är att byta ut fläktar och motorer mot nyare och mer moderna motsvarigheter, samt installera behovsstyrda ventilationslösning, på de platser där det är möjligt. En annan vanlig åtgärd är att byta till ett system med värmeåtervinning. ovkåtgärder.nu är en firma som kan hjälpa till med dessa saker. 

← Äldre inlägg