Stopp i handfat är ingen katastrof | Lös stopp i vasken

Att se ett sämre flöde av vatten i sitt handfat, i sin vask eller i badkaret och duschen kan vara väldigt frustrerande. Blir det stopp så blir det hela sju resor värre och många ser detta som en ren och skär katastrof; särskilt om stoppet i fråga är i toaletten. Det behöver det inte vara. Missförstå oss rätt här; dåligt flöde av vattnet och ett stopp är något som kräver handling – med det behöver inte kräva blod, svett och tårar för att komma till bukt med det. Nej, lite beroende på vilket stopp det handlar om så finns det också olika metoder för att lösa upp stoppet i fråga.

Det mesta som ligger där är trots allt en följd av naturliga fenomen. Vi duschar, vi tvättar händerna,  vi kammar oss, vi lagar mat och slänger matrester och matfett i avloppet, vi går på toaletten och vi använder oss av exempelvis tandkräm, tvål, schampo och balsam – allt detta fastnar och så småningom så blir också den direkta följden ett stopp.

Vi tänkte visa några metoder som kan vara användbara och vi tänkte visa på vilka hjälpmedel som bör finnas i ett hus samt hur man använder dessa. Om vi börjar med det senare – hjälpmedel – så anser vi att följande saker ska finnas i ditt hus och om inte så bör du ge dig ut för att införskaffa dem. Du vet aldrig på förhand då ett stopp sker och – tro oss – då det väl inträffar så vill du inte springa ut för att köpa en massa verktyg och produkter.

Låt oss börja med inköpslistan som kan lösa upp det stopp du får i handfatet:

 • Vaskrensare
 • Rensband
 • Bikarbonat
 • Vinäger
 • Salt
 • Ättika
 • Bakpulver
 • Rengöringsmedel
 • Diskmedel

Där har vi de saker som kan hjälpa dig och om vi ger en närmare förklaring kring dessa (vi förstår att främst bikarbonat, vinäger och ättika kan te sig som udda fåglar i denna uppräkning) så kan vi säga att du drabbats av ett vanligt stopp i handfatet i ditt kök och så ger vi en snabb genomgång kring hur du löser detta. För att få bilden lite klarare, helt enkelt.

badrum

Så får du bort stoppet i vasken

Innan vi börjar så måste vi ge en liten lektion till varför just vasken drabbats av ett stopp. Förmodligen har nämligen du – liksom många av oss gör – slarvat med vad som spolas ner i avloppet. Den värsta boven i det dramat brukar vara följande scenario. Du steker mat, du tar stekpannan av spisen och tar bort den mat du tillagat. Stekfettet som ligger kvar, det häller du ner i vasken och det är också det som – då det stelnar – kommer att lägga sig som en klump avloppsröret och samla på sig annat som spolas ner – exempelvis matrester (som du också bör undvika att spola ner). Tipset gällande stekfett är att du har en glasburk i anslutning till din spis, en burk som du kan hälla ut fettet i och därefter slänga i din kompost eller i hushållssoporna. Ett enkelt sätt för att undvika stopp i vasken.

Om det nu ändå kommit ett sådant så är lösningen relativt enkel. Vi börjar med ett tips som går ut på att du häller ner ungefär en och en halv deciliter diskmedel och några liter hett vatten i avloppet. Detta bör stå i några timmar – gärna under natten – och då du vaknar så kommer förhoppningsvis proppen att vara ett minne blott.

En annan – lite snabbare – metod är att du plockar fram bikarbonat och ättika ur ditt skafferi och gör enlig följande:

 • Blanda ättika och bikarbonat
 • Häll detta i avloppet
 • Koka upp vatten – lämpligen i en vattenkokare
 • Häll vattnet i avloppet
 • Proppen borta!

Det kommer här – som en liten förvarning – att ske en reaktion av ättikan, bikarbonat, vatten och luft och det kommer som en följd av denna att fräsa, pysa och bubbla i avloppet. Ofarligt!

Rensa avloppet i köket

Ni kanske märkte att inget av våra tips involverade några verktyg? Detta av en anledning. Vi anser nämligen att man i så stor mån som möjligt ska låta bli att skruva i rör- och ledningar i köket. I handfatet på toaletten så är detta lättare och något som rekommenderas, men i köket så är det svårare och risken att göra fel är större. Kvarstår stoppet efter våra tips så kan du prova med en vaskrensare i första hand och i andra hand så bör du ringa efter en rörmokare.

Vaskrensare för att rensa avloppet i köket går till enligt följande:

 1. Sätt fast vaskrensaren över avloppet
 2. Tejpa igen avrinningshålet – det sitter på kanten av diskhon
 3. Fyll på med vatten så att gummit täcks
 4. Börja pumpa med vaskrensaren till dess att proppen släpper.
 5. Spola vatten
 6. Klart!