Badrumsrenovering på egen hand – är det värt det?

Fler och fler svenskar väljer att renovera i sina hem. Detta som en följd av många har fått det lite bättre ställt och att det dessutom har blivit lite av en trend. Ser man på tv eller tittar i tidningshyllan i den lokala affären så finns det extremt många program/tidningar som rör områden som inredning och renovering. Det ligger, helt enkelt, i tiden och då dessutom rot-avdraget finns tillgängligt och står redo att använda så finns där ytterligare ett starkt argument till varför man ska kosta på sig att göra om lite hemma.

Primärt så handlar det om två stycken rum där mest fokus läggs; två rum där man vistas dagligen och som man gärna ser en lite lyxigare utformning- och inredning i. Vi talar här om badrummet och köket. Tyvärr så är inte beröringspunkterna dem emellan slut där. Nej, både en köks- och en badrumsrenovering är dels ganska dyra och dels så handlar det om projekt som för med sig lite större risker. Här menar vi att båda dessa – vid felhantering – kan innebära exempelvis vatten-, fukt och mögelskador och att det kostar en ansenlig summa att korrigera dessa; även om de skulle upptäckas i tid. Generellt så är vårt råd vid en badrumsrenovering (vi väljer att fokusera på en sådan här) att man tar hjälp och att man använder sig av det rot-avdrag vi nämnde ovan.

Du kan – som förklaring till hur detta fungerar – dra av 30% av arbetskostnaden för din badrumsrenovering; detta med ett årligt tak på 50.000 kronor. Generöst och synnerligen välkommet. Och: väldigt enkelt att använda. Allt du behöver göra är att A) logga in på Skatteverkets hemsida för att se att du är berättigad B) säga till den hantverkare du anlitar att du vill använda rot-avdraget och C) få beloppet draget redan på fakturan. Du slipper således allt krångel med pappersarbete och dylikt jobb.

Vi vill dock – tyvärr – även tillägga att du inte kan luta dig tillbaka och känna dig helt trygg med att din badrumsrenovering kommer att ske på ett säkert sätt. Nej, det finns lite för många oseriösa hantverkare i omlopp för att denna trygghet ska kunna kännas. Och: det är till syvende och sist du som avgör vilken du anlitar.

Så hittar du rätt företag för din badrumsrenovering

Innan vi ger några tips kring detta så ska vi även säga att just en badrumsrenovering med fördel utförs av en och samma firma. Det vill säga –tar du hjälp, så ska du anlita ett företag enligt modellen totalentreprenad snarare än att anlita exempelvis en plattsättare, en elektriker och en rörmokare. Detta för att du dels får bättre kontroll och dels också att jobbet blir effektivare utfört (av, enligt oss, förklarliga skäl; alla vet var i projektet de befinner sig och kan anpassa sitt eget arbete utifrån hur de andra ligger till tidsmässigt).

Det vi tänkte göra är att ge några tips kring hur du hittar rätt hantverkare och hur du i och med detta slipper känna oro kring vad för otrevligheter din badrumsrenovering kan föra med sig.

Kontakta fler företag. Ta in offerter från så många företag du kan. Välj bort den billigaste och välj även bort den dyraste (den förra håller förmodligen väldigt låg kvalitet, den senare har ett pris som inte alls påvisar någon höjning av kvaliteten).

Se över referenser: ring tidigare kunder och hör hur de upplevt jobbet. Det här får gärna gå lite längre tillbaka i tiden också.

• Kolla betyg och annat på internet. Sök på företagets namn och se om det finns något skrivet om det där. Står det exempelvis - Andersson AB – en bluff – ja, då kanske denna firma inte ska anlitas för din badrumsrenovering.

Hur länge har företaget funnits? Ju längre desto bättre. Se även till att alla anställda har certifikat och behörighet för det som de ska göra.

Dokumentera arbetet. Se till att antingen du eller företaget dokumenterar momenten som sker i din badrumsrenovering. Skulle någonting gå snett då är det bra att ha exempelvis bilder att visa upp för ditt försäkringsbolag.

Här kan du läsa mer om en badrumsrenoverare som har den rätta kompetensen. 

10 Dec 2016