Därför ska du inte dra rören själv

Det är väldigt populärt med alla program på TV som talar om att man ska gjuta sin egen husgrund, dra sina egna rör. Snickra ihop sin egen soffa och lägga sitt eget tak, men ingen gång får man som konsument av TV-program och tittare, veta när det går fel, och vad man gör OM, eller närmare bestämt när det går fel. Risken för fel är nämligen stor om man gör hemmabygget själv som man egentligen inte kan. När det kommer till att dra egna rör själv, kan det verka lätt, när man läser olika instruktioner på nätet. Sanningen att det är inte så enkelt som det låter. Risken för fel är ganska stor.

Vad kan gå fel? 

OM du får en läcka på rören riskerar du att få en vatten- eller fuktskada, i värsta fall i väggen. Det kan bero på att du kanske inte har satt ihop rören på rätt sätt. Får du en droppande kran kan det bero på att du inte har lagt rören med rätt packning. 

Detta kan hända om du har dragit rören fel:

1. Får du en vatten- eller fuktskada riskerar du att inte få ut extra kostnader som du drar på dig på din hemförsäkring om något skulle hända. 

2. Har du anlitat en professionell hantverkare får du den service som du behöver. Om du har fått en läckande kran och inte ser var felet ligger kan du behöva få någon som rättar till det. 

3. Har du anlitat en rörmokare från början kommer den personen och lagar det som blev fel. Det får du inte om du har dragit rören själv. 

4. Dessutom behöver du inte oroa dig för att inte rören är rätt lagda. Då är det den hantverkarens försäkring som den eventuella skadan går på ifall olyckan skulle vara framme.

En professionell hantverkare bör inte göra de felen

Med en professionell rörmokare får du en professionell hantverkare som kan reparera och samtidigt renovera badrummet. Du behöver inte oroa dig för försäkring ifall olyckan är framme, om du har valt rätt hantverkare vill säga. Det är oerhört viktigt att kontrollera den hantverkare som du anlitar. När du anlitar någon som ska reparera eller lägga rör åt dig badrummet är det lika viktigt med referenser som med offerter. Vi rekommenderar att inte bara titta på pris när du väljer en hantverkare. Det är lika viktigt att det är någon som är noggrann som att den inte tar för mycket betalt. När det kommer till rör och badrum vill man ha en hantverkare som är noggrann, inte fuskar, utan tycker det är viktigt med hur arbetet blir utfört.

Här hittar du rätt hantverkare

Bor du i en storstad, som till exempel Uppsala, har du hudnratals rörmokare att välja mellan. Då kan det vara svårt att välja. Ska du renovera eller bygga badrum, kan du gott och väl välja en hantverkare som tar ett totalansvar för hela bygget. Det finns hantverkar som gör dig delaktigt i arbetet med bygget och visar dig ungefär som det ska bli med hjälp av skisser i 3D för att du ska få en uppfattning om hur slutresultatet kan bli. Det kan vara bra att få veta undefär hur slutresultatet kan bli.  Läs mer här om en sådan rörmokare i Uppsala.

7 May 2018