Ha inte bakpulver i avloppet

Flera hemsidor som handlar om avlopp rekommenderar att använda sig av bakpulver i avloppet, vilket vi absolut avråder från. Det kan verka som en bra idé just när man läser det. Det kan låta som en miljövänlig metod, men särskilt miljövänligt är det inte. Har du stopp i ett avlopp, är det endast miljövänlig såpa och varmt vatten som är det enda miljövänliga.

Skruva isär rören

Om du har stopp i ditt avlopp är det enda rätta att skruva isär rören för att komma åt det som stoppar vattnet från att rinna ner i avloppet. Kom bar ihåg att ta en bild av rörsystemet innan du skruvar isär det. Det kan vara svårt att minnas efteråt hur rören satt ihop annars.

Stopp i handfatet?

Har du stopp i ett handfat, till exempel, bör du skruva bort ett ”lock” som finns undertill röret som sitter direkt under handfatet. Ställ en hink under. När du har skruvat bort ”locket” kan det rinna ut en hel del geggiga saker. Det är bra. Ta sedan en mjuk svamp och miljövänlig såpa på. Torka rent inuti röret. Kommer du inte åt, kan du använda en flaskborste för att kunna rengöra röret längre in. Efter det kan du låta varmt vatten rinna genom rören. Kommer det som stoppar vattnet från att rinna, inte bort, kan du koka vatten som du häller i handfatet. Minst en liter hett vatten bör du hälla i handfatet för att få bort allt som stoppar vattnet från att rinna.

Stopp i duschen?

Har du stopp i duschen, bör du egentligen göra på samma sätt som med röret under handfatet. I duschen har du ett vattenlås som du bör ta bort. Det kan komma en massa hårrester när du lyfter på vattenlåset. Ofta är det rester från hår som stoppar vattnet från att rinna ner. Om det händer ofta, kan du köpa en hårfälla, som stoppar hår från att rinna ner med vattnet när man duschar. Det kostar inte mycket och är mycket effektivt från att få stopp i duschen.

När du har fått upp vattenlåset, är det lätt att ta bort allt hår, och annan smuts som kan komma ner i det. Rengör sedan hela vattenlåset med en mjuk svamp och såpa. Låt varmt vatten rinna ner i själva avloppet så att du spolar rent i avloppet också. Om du fortfarande inte får vattnet att rinna ner här, bör du leja en professionell rörmokare att komma till dig. Då har du antagligen mer problem med rören.

Anlita ett proffs

Om du inte vill kan du låta ett proffs göra jobbet. Bor du i Stockholm kan du anlita en rörmokare i Nacka. Är problemet större än att det inte försvinner när du gjort allt detta, bör du låta en professionell rörmokare komma och titta på dina rör. Är du osäker på vad som är fel kan en rörmokare komma och göra en kontroll av dina rör. De kan på ett annat sätt än du, kontrollera sjävla rören. De går då in med en kamera som de kan styra via en dator och ta en titt på rören och rörsystemet. Kanske det är något större fel som behöver åtgärdas av en VVS-montör.

anlita rörmokare

28 Feb 2018