Högtrycksspolning kan lösa proppar i Stockholm

Stopp i avloppet och andra problem kan lösas med högtrycksspolning. En firma i Stockholm kommer ut och filmar rören för att avgöra om metoden är lämplig.

Bostadsrättsföreningen Gökboet i utkanten av Stockholm hade problem med rörledningarna. Det rann alltid undan dåligt i vaskar och duschar. Ibland kom det liksom ett kluckande ljud från rörledningarna och det kunde också lukta illa. Om det ville sig riktigt illa så blev det stopp i avloppet. Det kom ständigt klagomål från de som bodde i huset.

I styrelsen funderade man nu på hur man skulle åtgärda dessa problem. Var det dags för stambyte? Detta var något man fruktade eftersom det skulle bli både mycket kostsamt och dessutom riktigt besvärligt för de boende i lägenheterna. Eller kunde man kanske satsa på relining?

Högtrycksspolning – bort med skiten

Det gick naturligtvis inte riktigt att bestämma sig för rätt väg att gå utan att först få undersökt rörledningarna. Alltså vände man sig till en firma som kom med sin specialbyggda kamera och filmade inuti rören. Efter deras analys av filmen så kom beskedet. Det skulle säkerligen räcka med en högtrycksspolning av rören.

Rören i sig var i bra skick. Men det hade blivit som det alltid blir – matrester, fett, tandpetare, snusprillor och hår i en enda blandning hade börjat sätta igen rören. Med högtrycksspolning skulle man kunna lösa upp och få ut allt detta som skapade problemen. Tipset var sedan att fortsätta att spola med jämna mellanrum för att förebygga att nya problem uppstod.

26 Sep 2022