Hur du hittar rätt rörmokare i Stockholm

Överlag så har det blivit svårare att hitta hantverkare av god kvalitet. Till stor del så beror detta på att det finns så pass många olika företag och att ökningen skett sedan rot-avdraget såg dagens ljus. Rot-avdraget är definitivt till största del positivt – fördelarna är betydligt fler än nackdelarna; men en av nackdelarna som kommit ä tyvärr lite för stor för att man ska kunna rycka på axlarna åt det.

Det handlar nämligen om fuskjobb och där en kund anlitar exempelvis en rörmokare för att dra vatten och avlopp till sin bostad; bara för att efter ett tag upptäcka att fukt- eller vattenskador uppkommit som en följd av dennes jobb. Tyvärr är detta inte alls ovanligt och rörmokare kan här bytas ut mot exempelvis snickare, mot målare, mot takläggare eller mot elektriker; samtliga branscher där rot-avdraget gäller har fått sin beskörda del av kakan.

Här ska man tillägga att ungefär 8 av 10 fortfarande är hederliga yrkesmän som ger valuta för pengarna – men att det finns två stycken kvar; det anser vi vara illa nog och tillräckligt många för att utfärda en varning. Vi tänkte här visa några knep för hur du kan agera för att hitta rätt, för att få en yrkesman som sköter sina åtaganden och som gör ett jobb enligt konstens alla regler. För enkelhetens skull så håller vi oss till rörmokare och vi säger att du bor i Stockholm då det finns störst urval just där (och således störst risk att anlita fel person/företag).  Följer du dessa punkter så skaffar du dig ett avsevärt mycket bättre utgångsläge och minimerar risken att råka ut för ett fuskjobb.

  • Certifikat och behörighet: naturligtvis, men det är något som du som kund måste dubbelkolla. Du kan inte ta för givet att din rörmokare de facto får göra det du anlitat honom för.
  • Kunder: Har denne rörmokare byggt upp en kundstock genom åren och finns det möjlighet för dig att kontakta några av dessa? Helst ska detta ske genom att du ringer, men i nödfall kan även mail fungera.
  • Priset: ett lågt pris ska du dra öronen åt dig inför. Det handlar nämligen ofta om lockpriser. En oseriös firma lägger sig bra mycket lägre än vad konkurrenterna gör och lockar därigenom kunder. Vi skulle ställa oss skeptiska till en sådan rörmokare i Stockholm – men ska du anlita en sådan: se till att vara noggrann med att kolla referenserna innan.
  • Intrycket: det totala intrycket är naturligtvis viktigt. Hur känner du egentligen; får du förtroende för företaget/personen du träffar – ger han ett seriöst och bra intryck? Lita på din magkänsla och se till att träffa fler än ett företag. Naturligtvis: gäller det ett enklare jobb – ett stopp i avloppet – så kan du anlita vilken rörmokare som helst; våra tips gäller större projekt som exempelvis vid en badrumsrenovering.
10 Jan 2017