Inte längre lyx med pool

Alla som har sett spabad utomhus inser vilken lyx det tillför till bostaden och tomten. Att ha ett spabad utomhus ger en mer lyxig känsla än en pool. Dels ger det dig en mer helhetsupplevelse än att ”bara” ta några simturer fram och tillbaka i poolen. Simma kan du göra var som helst, men att få en skön vattenmassage får du inte var som helst. Har du däremot en sådan hemma, har du höjt värdet på hela din villa. Här kan du bada med familjen, vännerna, bekanta och erbjuda ett festligt tillfälle.

Fördel med en uppvärmd badtunna

Poolen kan du inte använda utomhus när som helst, men en badtunna utomhus med varmt, bubblande vatten kan du det. De flesta spabad håller en temperatur på cirka 37 grader så kalla omständigheter som minus 30 grader. Ska du installera en egen spa-del utomhus bör du  ha plats både för spa-möbeln (tunnan), du bör ha dragna rör till den, ha isolering med isoleringsskivor, filtreringsenhet och en värmekamin, eller en annan värmekälla. Som bas bör du montera en sten- eller gjutplatta, eller en trästomme. Det varierar vad du bäst kan placera den. Du behöver inte så stor area, för den. Det viktigaste är att du har ett bra och stabilt underlag. Den får inte placeras direkt på gräs utan behöver en anlagd och stabil grund.

Isolering av badtunnan viktig

Sedan är isoleringen viktig. Där rekommenderas polyeten, ett material som används till allt från plastpåsar till container av plast. Annat material som behövs till spabadet är akryl och glasfiber, för bästa isolering. I botten läggs en ”gelcoat” som ger en blank yta och ett hårt underlag. Efter det läggs flera lager av glasfiberväv och härdat plast.

...liksom stabiliteten

Nästa aspekt som är mycket viktig är stabiliteten i badet. I botten ska avloppet vara kopplat till avloppsbrunnen och uppvärmningen av vattnet. Själva badet utgörs av en stor ”badtunna” i plast. Utanpå badtunnan bygger man med värmebehandlad faner och ett lock som kan sättas över då ingen badar i den. För bästa resultat är isoleringen viktigast och det är där plasttunnorna kan skilja sig åt. Ju högre kvalitet desto högre pris, så är det ju. Det lönar sig för alla som vill ha en badtunna att se till att köpa av bästa kvalitet. Se den som en investering och som höjer värdet på din villa, sommarstuga eller var du planerar att montera den. Många anser att en badtunna utomhus förhöjer tomtens och husets värde. Att ha en pool, är inte det samma som att bygga en riktig badtunna i riktigt bra trä.

11 Jan 2018