Stopp i avloppet - så här lätt löser du det

Stopp i avloppet - så här lätt löser du det. Ja, det behövs inga dyra produkter, det behövs ingen muskelkraft, det behövs inga kemikalier och det behövs inte heller att du skruva isär en massa rör för att bli av med ett stopp i avloppet. Det enda du behöver är ättika och bikarbonat.

Låt oss först säga att man ska inta viss försiktighet gällande vissa typ av stopp i avloppen. Detta i form av de som är återkommande. Om du tvingas rengöra hela tiden och stoppen hela tiden kommer tillbaka - trots att du dessutom är försiktig med vad som spolas ner - så bör du kontakta en rörmokare för en mer utförlig kontroll.

Återkommande stopp - eller om det exempelvis bubblar och/eller luktar väldigt konstigt - i avloppet kan vara tecken på att det handlar om skador på stammarna. Det kan då vara fördelaktigt att upptäcka sådana fel så snart som möjligt och vidta lämpliga åtgärder innan exempelvis en vattenskada inträffar.

En rörmokare idag kan använda sig av modern teknologi och kontrollera stammarna med hjälp av kamera. I många fall handlar det om att någonting fastnat - en råtta är inte ovanligt - och att man då kan behöva genomföra en stamspolning. I vissa fall så kan stammarna vara så pass gamla att de måste bytas ut eller repareras invändigt via en relining. Oavsett vilket - var uppmärksam på om stopp i avloppen sker mer frekvent än vad som anses vara normalt.

Blanda bikarbonat och vinäger

Vanliga stopp i avlopp kan man lösa hemma och på egen hand. Det som krävs är ingenting annat än bikarbonat och ättika. Har man inte detta så kan kombinationen av vinäger och bakpulver också fungera - men då får man vara beredd på att upprepa proceduren några gånger. Det som sker är följande:

  • Blanda bikarbonat och salt i en kopp.
  • Häll blandningen i avloppet. Ta därefter ättika och häll i. Någon deciliter räcker.
  • Slå på vattenkokaren och låt det koka upp.
  • Häll det heta vattnet i avloppet.
  • Spola med vanligt vatten och om det rinner undan så är det klart. Om inte? Upprepa en gång till.

Tänk på att det kommer att ske en kemiskt reaktion då ättika och bikarbonat blandas. Den är ofarlig, men det skvätter, det kan spotta och fräsa och det kan, rent allmänt, leva om. Då du väl häller i vatten så kan det också innebära viss mistlur från avloppet - ofarligt.

Som sagt, saknar du ättika så byter du ut det mot vinäger och bakpulver kan ersätta bikarbonat (som egentligen är samma sak, skillnaden är att bakpulver är utspätt).

Vi ska inte säga att alla stopp löses upp av denna metod. Ibland så kan det krävas lite mer också. Ett stopp modell värre kan exempelvis lösas upp genom en klassisk vaskrensare. Om så är fallet så ska du göra enligt följande:

  1. Häll upp vatten i diskhon. Finns det ett avrinningshål så ska det tejpas för.
  2. Tryck fast vaskrensaren och börja pumpa upp och ner. Kontrollera hela tiden att gummidelen sitter slätt mot diskhon.
  3. Klart. Ditt stopp är borta.

rengöra avlopp

4 Oct 2019