Tre sätt att förbättra stammarna

Många får stopp i avlopp helt i onödan. Särskilt i toaletten tenderar vi att slänga många konstiga saker. Det är som om vi tänker att när vi inte ser sakerna längre, så har de "försvunnit", men de försvinner ju inte. De bara försvinner så att vi inte ser sakerna som vi har slängt i avloppet, men inuti rören och i själva reningsverket och ut i våra vattendrag finns sakerna kvar. Därför bör vi inte ens spola ner annat än vatten, sanitet och toapapper.

Det är många rörmokare som har hittat lustiga saker inuti rör. Det är numera vanligt att man går ner med små minikameror som både kan filma och ta bilder som de sänder till en dator och som visar vad som finns inuti rören. Ibland har de sett råttor och rötter inuti rör. Då måste man se till så att man täpper för rören eller flytta träd vars rötter söker sig ner i vatten- och avloppsrör i jakt på vatten. Ibland upptäcker de gigantiska fettklumpar. Inget av detta ska ju finnas inuti rör.

Endast vatten, sanitet och toapapper

I toaletten ska man bara spola ner vatten, sanitet och toapapper. Vissa tror att man kan spola ner bindor. Även om det står så på förpackningen, att det går att spola ner bindorna, ska man inte göra det. Det samma gäller tamponger. De ska inte spolas ner, dem slänger man i soporna. Andra slänger fimpar, snusprillor, klippar sina naglar ner i toaletten och inget av allt detta ska ner i toaletterna.

Inget fett ska ner i vasken

Det samma gäller det som vi slänger ner i vasken. Där ska heller inget annat än vatten slängas ner i rören. Allt som har med hushållssopor att göra, ska slängas i soporna. Alla matrester ska ju slängas eller sorteras som matavfall. Om man behöver få bort fett från kastruller, disk och annat, är det bättre att använda papper för att få bort allt fett, innan man diskar disken.

Skaffa en sugpropp till vasken

Sedan kan man skaffa en sugpropp till vasken och använda den regelbundet. Den gör så att man får fart på det som finns inuti rören. När man väl har fått rörelse på det som finns inuti rören, kan man sedan spola dem helt rena. Innan man har fått sakerna inuti rören i rörelse, bör man inte spola rören med vatten, det är kontraproduktivt. Behöver du mer hjälp mot stopp i avlopp kan du läsa mer här: stoppiavloppstockholm.nu.

14 Dec 2019