Undvik stopp i avloppet

Avloppet är något som man bör vara försiktig med. Framför allt bör man vara vaksam på vad man faktiskt slänger där. Trots att det är till för att hantera toalettbesök, och till viss del papper, är det många svenskar som låter lite allt möjligt spolas ner. Till exempel har Stockholm Vatten rapporterat om att människor slänger i allt från cigaretter och bindor till skräp och mat. Även om det är Stockholm Vatten som hävdat detta, gäller det givetvis inte bara i Stockholm, utan sannolikt över hela landet.

Stopp i avloppet är alltså något man vill undvika. Som Stockholm Vatten påpekar är en bra början att endast låta kiss, bajs och toapapper ner i toaletten. Utöver det finns det ett antal åtgärder man kan vidta för att undvika ett stopp i avloppet (eller lindra det). Följande tips gäller inte bara för toaletten – utan även för köket och golvbrunnen i badrummet. Använd dessa och du slipper förhoppningsvis göra en rörinspektion eller andra kostsamma ingrepp framöver.

Ha en extra slasksil

När du arbetar i köket är det lätt hänt att lite för stora saker åker ner i avloppet i vasken. Det kan till exempel hända när du rensar fisk, frukt, skalar potatis eller sköljer ur en gryta med ris i. I många vaskar finns redan en sil som täcker avloppet – men ibland är den inte tillräcklig.

Ett bra sätt att skydda avloppet på här är att helt enkelt skaffa en extra slasksil. Skaffa gärna en ganska stor sådan, för att lättare få ner skräpet där i. När du är klar kan du helt enkelt slänga det som fastnade där i soptunnan.

Tvätta ur vasken

Fettavlagringar kan sätta sig i avloppsröret under vasken. Till exempel kan det hända om man hällt ner oljor och just fett i vasken. Istället för att hälla ur fettet i vasken, kan du helt enkelt torka upp fettet med hushållspapper och sedan slänga det i soptunnan.

Om du ändå har hällt ner fett i vasken under en längre tid, kan du behöva göra dig av med det. Ett enkelt sätt att göra detta på är att skölja med så varmt vatten kranen tillåter. Låt det gärna stå och rinna en stund! Om inte detta görs, kan fettlagret komma att växa, och så småningom orsaka stopp i röret. Om det här är anledningen till stoppet behöver du dock knappast kosta på dig någon rörinspektion, då du redan känner till problemet. Är du osäker på om du trots allt behöver en inspektion av rören hittar du mer information på denna sida.

rester i vasken

Sköt om golvbrunnen

Golvbrunnen bör hållas efter regelbundet. Detta kan göras genom att rensa bort hår, tvål och hudavlagringar lite då och då. Om du har duschat efter att ha kommit hem från stranden (med en hel del sand), kan det vara läge att rensa avloppet efteråt. Likaså gäller om du till exempel har rengjort stövlar eller sysslat med annan typ av grovrengöring i duschen.

Här får man väga av lite från gång till gång och dusch till dusch. Lite sand efter stranden kanske inte är något problem för vissa duschar, medan det kan slå hårdare på andra. Givetvis beror det också på hur mycket sand det är. Är det väldigt mycket sand kan det vara läge att skölja av sig med trädgårdsslangen innan man går in i duschen.

Det sistnämnda är troligen det bästa – annars kan en rörinspektion behöva göras för att hitta problemet med avloppet, om det nödvändigtvis inte är sanden. En rörinspektion kan bli lite dyrt, så det är gärna något man besparar plånboken.

17 Apr 2017